Lapsen syntymä muuttaa parisuhteen dynamiikkaa perustavanlaatuisesti ja peruuttamattomasti. Ei ole enää vain “me kaksi”, vaan kahdesta tulee kolme (tai jopa neljä!). Parisuhteessa aiemmin tutut roolit kumppanina ja rakastajana vaihtuvat hoivaajan ja huolehtijan rooleihin, ja keskiöön nousee uusi, pieni ihminen. Tällöin kumppani tarpeineen ja tunteineen voi jäädä hetkeksi taka-alalle, sillä etenkin synnyttäneen äidin huomio on jo evolutiivisista syistäkin keskittynyt jälkeläisen hengissä säilymisen varmistamiseen.
Raskausaika ja parisuhde
Jo odotusaika voi muuttaa parisuhdetta. Raskaus saattaa joskus jopa laukaista parisuhdekriisin, mikäli vauvauutinen on molemmille yllättävä tai vanhemmat suhtautuvat siihen eri tavoin.
Vanhemmuuden prosessi kulkee usein eri tahtia odottavan äidin ja hänen kumppaninsa kohdalla, sillä äiti tuntee muutokset kehossaan. Kumppanista ajatus vanhemmuudesta voi tuntua vielä kaukaiselta. Jo raskausaikana on kuitenkin hyvä keskustella vanhemmuudesta sekä siitä, miten vauvan syntymä muuttaa parisuhdetta. Miten reagoimme siihen, että meillä ei ole enää niin paljon yhteistä, kahdenkeskistä aikaa? Miten tulemme toimeen väsymyksen kanssa?
Parisuhdeongelmat raskausaikana vievät iloa odotukselta ja uuteen elämänvaiheeseen valmistautumiselta. Siksi mahdolliset erimielisyydet ja konfliktit on hyvä pyrkiä selvittämään mahdollisimman varhain ja niin, että kummallekin osapuolelle jää rauhallinen olo.
Muuttuva parisuhde – millainen on meidän parisuhde vauvan syntymän jälkeen?
Parisuhteen hoitaminen pikkulapsiperheen vanhemmilla kysyy joskus mielikuvitusta, kekseliäisyyttä ja hyviä tukiverkkoja. Yhteistä aikaa on väistämättä vähemmän, ja silloinkin molemmat vanhemmat voivat olla hyvin väsyneitä. Yhdessä on hyvä keskustella siitä, millaisia odotuksia kahdenkeskiselle ajalle asetetaan.
Treffit voi järjestää olohuoneeseen illalla vauvan nukahdettua, tai vaunulenkistä voi tehdä tietoisesti “meidän yhteistä aikaa”, jolloin asetutaan toisen äärelle eikä puhuta mistään lapsiin liittyvästä. Joskus parasta yhteistä aikaa on päästä pois oman kodin seinien sisäpuolelta edes hetkeksi, ja silloin tukiverkostot tulevat tarpeeseen. Kun lapsen voi jättää luottavaisin mielin turvallisen aikuisen hoitoon, voivat vanhemmatkin olla paremmin läsnä toisilleen päästessään viettämään aikaa kumppaneina, irti vanhemman rooleista.
Milloin kannattaa hakea apua?
Aina parisuhde ja vauvavuosi ei ole yhtälönä helppo. Apua parisuhteeseen kannattaa hakea mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään, sillä asiat on helpompi selvittää, kun ne eivät ole päässeet pahasti solmuun. Mikäli ristiriidat haittaavat arkeanne ja yhteiselo on muuttunut kurjaksi ja kuormittavaksi, on hyvä miettiä esimerkiksi yhteistä keskusteluaikaa ammattilaisen luona.
Pariterapiaa tarjoavat mm. oman paikkakunnan perheasiainneuvottelukeskukset ja perheneuvolat sekä yksityiset palveluntarjoajat. Keskustelemaan voit hakeutua yksin tai kumppanin kanssa. Myös Auvoisen vastaanotolle voit tulla yksin tai yhdessä pohtimaan parisuhteesi tilaa vauvavuonna tai pikkulapsiarjen tiimellyksessä. Lisätiedot löydät täältä.
Kirjoittaja on psykologi ja tutkija, joka liputtaa armollisemman vanhemmuuden puolesta, jotta yksikään vanhempi ei uupuisi ja jotta matkasi vanhemmuudessa voisi olla auvoinen.
Kuka kirjoittaa?
Olen Psykologipalvelu Auvoisen Elina, yhden ihanan äiti, psykologi ja imetysohjaaja.
Olen kirjoittanut näitä tekstejä pitäen mielessäni sen, mistä olisin halunnut saada itse tietoa odotusaikanani ja vanhemmuuteni ensimetreillä.
Arvostan tutkittua tietoa ja voit luottaa siihen, että näiltä sivuilta löytyy mutuilun sijaan aitoa asiaa.
Toivon, että löydät näistä etsimäsi tiedon tai lempeät sanat juuri silloin, kun niitä eniten kaipaat.
Haluatko säkin Auvoisen postin?
Auvoisen posti on harvajaksoisesti sähköpostiisi tipahteleva lempeyskirje, joka tukee sua vanhemmuudessa ja kertoo Auvoisen tuoreimmat kuulumiset.
Webpage Design:
Valpuri Ahponen
Webpage Design: Valpuri Ahponen