Vauvan syntymä on suuri elämän mullistus. Yhdessä hetkessä tapahtuu siirtymä äitiyteen, ja alkaa matka, johon ei ole voinut ennalta mitenkään valmistautua.Vanhemman voimavarat vaikuttavat siihen, millaisena hän vanhemmuuden kokee. Mikäli Sinulla on ollut henkisesti vaikea raskaus tai raskauden aikainen masennus, voi vauvan syntymään liittyä hyvin erilaisia tunteita helpotuksesta alakuloon.
Huolimatta siitä, millainen raskausaika ja synnytys on ollut, tuoreen äidin voimavarat ovat synnytyksen jälkeen usein koetuksella. Uusi vastuu pienestä ihmisestä, oma muuttunut ja toipuva keho, univaikeudet, hormonitoiminnan muutokset sekä niin moninaiset tunteet vaikuttavat synnyttäneen vanhemman mielialaan ja jaksamiseen. Vastuu avuttomasta pienestä ihmisestä voi herättää epävarmuutta ja ahdistusta, ja moni kuvaa oloaan ylivirittyneeksi, sillä tuore vanhempi on jatkuvasti valppaana havainnoimaan pienen vauvan viestejä. Jatkuva ylivirittyneisyystila pitkään jatkuessaan on kuitenkin kuormittavaa, ja alkaa nakertaa voimavaroja.
Vauva voi olla itkuinen, ja itku voi tuntua vanhemmasta hyvin raastavalta. Se saattaa herättää myös avuttomuuden tunteita: onko vauvallani jokin hätänä? Vauvan itkun vastaanottaminen ja tyynnyttely kysyy vanhemmalta itsen rauhoittamisen taitoja, ja hyvin itkuisen vauvan hoitaminen voi käydä hyvin raskaaksi ja kuormittavaksi. Mikäli synnyttänyt vanhempi vielä on paljon yksin vastuussa vauvasta, kuormitusta kertyy herkästi yli vanhemman voimavarojen.
Äitiyteen liittyy paljon odotuksia, jotka voivat olla peräisin meiltä itseltämme tai ulkopuolelta, ympäristöstämme. Mikäli äitiyteen kohdistuvat odotukset ovat kovin vaativia, ehdottomia tai epärealistisia, ne lisäävät kuormitusta uudessa elämänvaiheessa. Jos vähillä voimavaroilla yrittää pinnistellä saavuttaakseen näitä odotuksia, on uupumusriski suuri. Äitiydelle asetetut odotukset, synnytyksen jälkeinen ahdistus tai masennus lisäävät kuormitusta ja voivat aiheuttaa huonommuuden tunteita, häpeää ja syyllisyyttä: miksi en osaa nauttia vauvasta? Olenko huono äiti, kun tunnen näin?
Tuore vanhempi tarvitsee itsekin uudessa elämäntilanteessa hoivaa ja huolenpitoa, jotta hän jaksaa huolehtia vauvasta. Kun tunnistat itsessäsi kuormituksen oireita, mielialan laskua, ylivirittyneisyyttä, ahdistuneisuutta, ärtyisyyttä tai mikäli sinulla tulee ajatuksia itsesi tai vauvan vahingoittamisesta, on aika pyytää apua.
Käänny kumppanisi tai ammattilaisen puoleen ja kerro ajatuksistasi. Yhdessä on hyvä miettiä, miten kuormitusta saisi kevennettyä ja kuinka lisätä voimavaroja vanhemmuuteen.
Kun äiti romahtaa, sillä on vaikutuksensa koko perheeseen: siksi äideistä huolehtiminen on myös perheestä ja vauvasta huolehtimista.
Mikäli haluat arvioida omaa tilannettasi ammattilaisen kanssa, voit varata ajan täältä.
Kirjoittaja on psykologi ja tutkija, joka liputtaa armollisemman vanhemmuuden puolesta, jotta yksikään vanhempi ei uupuisi ja jotta matkasi vanhemmuudessa voisi olla auvoinen.
Kuka kirjoittaa?
Olen Psykologipalvelu Auvoisen Elina, yhden ihanan äiti, psykologi ja imetysohjaaja.
Olen kirjoittanut näitä tekstejä pitäen mielessäni sen, mistä olisin halunnut saada itse tietoa odotusaikanani ja vanhemmuuteni ensimetreillä.
Arvostan tutkittua tietoa ja voit luottaa siihen, että näiltä sivuilta löytyy mutuilun sijaan aitoa asiaa.
Toivon, että löydät näistä etsimäsi tiedon tai lempeät sanat juuri silloin, kun niitä eniten kaipaat.
Haluatko säkin Auvoisen postin?
Auvoisen posti on harvajaksoisesti sähköpostiisi tipahteleva lempeyskirje, joka tukee sua vanhemmuudessa ja kertoo Auvoisen tuoreimmat kuulumiset.
Webpage Design:
Valpuri Ahponen
Webpage Design: Valpuri Ahponen