Baby blues vai synnytyksen jälkeinen masennus?

Miten tunnistaa synnytyksen jälkeinen masennus? Mikä on baby blues?


Baby bluesilla tarkoitetaan äidin synnytyksen jälkeistä alakuloa ja mielialan vaihteluja, jotka aiheutuvat hormonaalisista muutoksista, väsymyksestä ja odotusajan jännityksen purkautumisesta. Mieliala synnytyksen jälkeen voi heilahdella jyrkästikin, ja saatat kokea itkuherkkyyttä tai valtavaa huolta vauvasta. Baby bluesin käy läpi lähes 80% synnyttäneistä, ja se auttaa äitiä herkistymään vauvan tarpeille. Tyypillisimmillään baby blues kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Suurimmalla osalla baby bluesin oireita on 3-10 päivän kuluttua synnytyksestä.


Mikäli oireet jatkuvat pidempään kuin kaksi viikkoa, kyseessä saattaa olla synnytyksen jälkeinen masennus. Äidin masennusoireet voivat olla moninaisia, mutta tyypillisesti masentunut vanhempi voi kokea vaikeutta iloita vauvasta tai kokea vauvan hoidon raskaaksi, hän voi haluta vetäytyä vuorovaikutuksesta ja kadottaa kiinnostuksensa asioihin, jotka aiemmin tuottivat mielihyvää. Hän saattaa myös tuntea paniikkia tai ahdistusta, voimakasta väsymystä tai syyllisyyttä tai pelkoa, että satuttaisi vauvaa.

Miten synnytyksen jälkeistä masennusta hoidetaan?

Synnytyksen jälkeinen masennus ei ole Sinun vikasi. Tiedetään, että synnytyksen jälkeiselle masennukselle voi olla monia syitä,. Näitä voivat olla esimerkiksi hormonitoiminta, vaikea raskausaika, vaikea synnytyskokemus, haastava imetys tai vauvan erityinen huolenpidon tarve, vauvan runsas itkuisuus tai tukiverkkojen ja käytännön avun puute. Mikään edellämainittu ei kuitenkaan yksistään aiheuta synnytyksen jälkeistä masennusta, vaan ihmisen elämä on kokonaisuus, jossa eri asiat vaikuttavat toisiinsa.


Synnytyksen jälkeistä masennusta hoidetaan tyypillisesti keskusteluhoidolla, masennuslääkityksellä tai näiden yhdistelmällä. Tärkeintä on, että masennusoireet pystytään tunnistamaan jo varhain, jotta hoito päästään aloittamaan mahdollisimman pian: näin ehkäistään oireiden vaikeutuminen ja monimutkaistuminen. Pitkittyessään oireet vaikuttavat elämänlaatuun ja toimintakykyyn ja vaikeuttavat toipumista.


Mikäli huomaat itselläsi oireita, joiden taustalla voisi olla synnytyksen jälkeinen masennus, on parempi hakea apua ennemmin kuin myöhemmin. Apua saat omasta neuvolastasi, Äidit irti masennuksesta ÄIMÄ ry:stä, Ensi- ja turvakotien liitosta tai ottamalla yhteyttä.

Kirjoittaja on psykologi ja tutkija, joka liputtaa armollisemman vanhemmuuden puolesta, jotta yksikään vanhempi ei uupuisi ja jotta matkasi vanhemmuudessa voisi olla auvoinen.

Kuka kirjoittaa?

Olen Psykologipalvelu Auvoisen Elina, yhden ihanan äiti, psykologi ja imetysohjaaja.


Olen kirjoittanut näitä tekstejä pitäen mielessäni sen, mistä olisin halunnut saada itse tietoa odotusaikanani ja vanhemmuuteni ensimetreillä.


Arvostan tutkittua tietoa ja voit luottaa siihen, että näiltä sivuilta löytyy mutuilun sijaan aitoa asiaa.


Toivon, että löydät näistä etsimäsi tiedon tai lempeät sanat juuri silloin, kun niitä eniten kaipaat.

Haluatko säkin Auvoisen postin?

Auvoisen posti on harvajaksoisesti sähköpostiisi tipahteleva lempeyskirje, joka tukee sua vanhemmuudessa ja kertoo Auvoisen tuoreimmat kuulumiset.

facebook logo
instagram logo

Webpage Design:

Valpuri Ahponen

Webpage Design: Valpuri Ahponen