Äidin uupumuksen oireet

Nykypäivänä vanhemmuuteen kohdistuu herkästi ulkoa päin tulevia paineita, joista etenkin ensi kertaa vanhemmaksi tuleva voi olla ymmällään. Yhtäkkiä on tehtävänä lukuisia lapsen hyvinvointiin vaikuttavia päätöksiä, ja tietoa on valtavasti saatavilla aiheesta kuin aiheesta. Tottakai vanhempi pyrkii tekemään hyviä valintoja lapsensa parhaaksi. Tietotulva ei useinkaan helpota päätöksentekoa. Vyöryvä, ristiriitainenkin tieto yhdistettynä uuden identiteetin ja vanhemman roolin omaksumiseen, mahdollisiin rikkonaisiin öihin ja liian vähäiseen vanhemman omaan aikaan voi nakertaa vanhemman voimavaroja kunnolla.


Vanhemmuuden uupumuksesta puhutaan silloin, kun vanhemmalla on vähemmän voimavaroja ja resursseja arjesta selviytymiseen suhteessa niihin vaatimuksiin tai riskitekijöihin, jotka altistavat uupumukselle. Näitä riskitekijöitä voivat olla vanhempaan liittyvät seikat (esim. vanhemman (nuori) ikä, heikko taloudellinen tilanne, työttömyys) tai lapseen liittyvät seikat (esim., lapsen ikä, erityinen tuen tarve tai krooninen sairaus). Myös vanhemmuuden vaatimuksilla on yhteys vanhemmuuden uupumukseen: sekä vanhemman itseensä kohdistamat vaatimukset että ulkoapäin koetut vaatimukset yhdistyvät vanhempien uupumusoireisiin.


Erityisessä uupumusriskissä ovat vanhemmat, jotka ovat samaan aikaan vaativia itseään kohtaan ja kuvaavat kokevansa ulkoapäin määräytyviä vaatimuksia vanhemmuudessaan: tutkimusten mukaan erityisesti äidin uupumusoireet olivat korkeammat, mikäli hän koki molempia vaativuuden muotoja. Vanhemmuuden uupumus ei ole yhtä kuin synnytyksen jälkeinen masennus tai ahdistus: vanhemmuuden uupumus kohdistuu nimenomaan vanhemmuuteen, siinä missä esimerkiksi masennus heijastuu koko elämän eri osa-alueille.

Millaisia ovat vanhemman uupumuksen oireet?

Krooninen, uupumusasteinen väsymys on vanhemmuuden uupumuksen keskeisin oire. Vanhempi voi kokea, että vanhemmuus vaatii liikaa osallistumista ja että voimavarat ovat totaalisesti loppu, että ei vaan jaksa.


Toinen ydinoire, tympääntyminen vanhemman rooliin, kuvaa kokemusta siitä, että ei jaksaisi enää olla vanhempi ja ilo yhdessäolosta lapsen kanssa on kadonnut.


Kolmas ydinoire on emotionaalinen etääntyminen lapsesta. Se tarkoittaa sitä, että vanhempi voi ikään kuin mekaanisesti suorittaa hoivatoiminnot, mutta ovat henkisesti jossain muualla: vanhempi on ikään kuin “paikalla, mutta ei läsnä”. Samalla vanhempi on vähemmän vastaanottavainen lapsen viesteille ja tarpeille.


Neljäntenä ydinoireena tunnistetaan negatiivinen muutos vanhemmuudessa, joka kuvaa vanhemman kokemusta siitä, että ei ole enää yhtä hyvä vanhempi kuin ennen: aiemman ja nykyisen vanhemmuuden välillä tuntuu olevan iso kontrasti.

Työssäkäyvän äidin uupumus

Työn ja perhe-elämän yhdistäminen on usein palapeli, jossa työssäkäyvää vanhempaa väsyttää, asiat unohtuu ja pinna saattaa kiristyä. Nämä kaikki ovat oireita, jotka voivat kieliä uupumuksesta. Vanhemmuuden uupumus ja työuupumus ovat erillisiä ilmiöitä, mutta kuormitus elämän yhdellä osa-alueella, esim. työssä, saattaa valua myös kotiin. Maailman terveysjärjestö WHO:n virallisten määritelmien mukaan työuupumus johtuu pitkittyneestä, kroonisesta työstressistä jota ei olla kyetty käsittelemään. Sitä kuvastaa neljä ydinoiretta: krooninen väsymys, henkinen etääntyminen työstä, kognitiivisen toiminnan häiriöt (esim. keskittymiskyvyn heikentyminen, muistivaikeudet) sekä tunteiden hallinnan heikentyminen (esim. hallitsemattomat tunnepurkaukset). Mikäli tunnistat näitä oireita ja arvelet niiden johtuvan ensisijaisesti työstäsi, ota yhteyttä työterveyshuoltoon tilanteesi arvioimiseksi.


Työstään kuormittunut vanhempi ei välttämättä pääse elpymään ja palautumaan lapsiperhearjessa, joten on hyvä arvioida, voidaanko työssä tehdä joitain muutoksia uupumuksen syvenemisen estämiseksi. Voi kuitenkin olla vaikea erottaa, mistä uupumusoireet kumpuavat: onko kyseessä pitkittynyt stressaava työtilanne, vaiko taustalla jotakin, joka kumpuaa vanhemmuuteen ja perheeseen liittyvistä asioista. Mielen ammattilaisen tuella omaa tilannetta voi käydä turvallisesti läpi, pohtia syytekijöitä ja keskittyä voimavarojen vahvistamiseen. Pitkäaikainenkaan vanhemmuuteen liittyvä stressi ei nimittäin välttämättä kehity uupumukseksi asti, mikäli vanhemmalla on riittävästi stressiltä suojaavia voimavaroja.

Kirjoittaja on psykologi ja tutkija, joka liputtaa armollisemman vanhemmuuden puolesta, jotta yksikään vanhempi ei uupuisi ja jotta matkasi vanhemmuudessa voisi olla auvoinen.

Kuka kirjoittaa?

Olen Psykologipalvelu Auvoisen Elina, yhden ihanan äiti, psykologi ja imetysohjaaja.


Olen kirjoittanut näitä tekstejä pitäen mielessäni sen, mistä olisin halunnut saada itse tietoa odotusaikanani ja vanhemmuuteni ensimetreillä.


Arvostan tutkittua tietoa ja voit luottaa siihen, että näiltä sivuilta löytyy mutuilun sijaan aitoa asiaa.


Toivon, että löydät näistä etsimäsi tiedon tai lempeät sanat juuri silloin, kun niitä eniten kaipaat.

Haluatko säkin Auvoisen postin?

Auvoisen posti on harvajaksoisesti sähköpostiisi tipahteleva lempeyskirje, joka tukee sua vanhemmuudessa ja kertoo Auvoisen tuoreimmat kuulumiset.

facebook logo
instagram logo

Webpage Design:

Valpuri Ahponen

Webpage Design: Valpuri Ahponen